torek, 7. januar 2014

Gibaj se vsaj 15 minut na dan! - Kaj nas drži pokonci?

vaja mačka krava
Položaj mačka - krava.


Ste se včeraj vsaj 15 minut gibali? Super, nadaljujte danes! Če pa vam včeraj ni uspelo, je danes nov dan za začetek. Gibanje je fajn!
dvignjen hrbet
Dvigovanje zadnjice v most.


Danes lahko ponovite včerajšnje vaje ali pa se lotite novih, ki vam jih predstavljamo spodaj. Lahko naredite tudi oboje, poleg tega pa si danes obljubite, da boste namesto dvigala uporabljali stopnice, vsaj za pot navzgor. Če imate težave s koleni ali kolki, se teku navzdol po stopnicah raje izognite, tek ali hoja navzgor pa vam bosta samo koristila!

vaje za hrbet metulj
Hrbtni metulj.


Tako kot včeraj so tudi danes na vrsti vaje za hrbtenico. Zakaj so te tako pomembne? Hrbtenica je naše ogrodje, ki nas drži pokonci. Če ne skrbimo za mišice hrbta, te oslabijo, naša hrbtenica pa se začne dobesedno sesedati, zato se pojavijo bolečine. Če imamo oslabljene mišice na hrbtu, potem si pri dvigovanju bremen ne moremo pomagati z njimi, zato toliko bolj trpi hrbtenica, predvsem križ. 

Ravnotežje rok in nog.
Če imate težave s križem, potem morate vaje izvajati zelo previdno, a vsak dan. Tudi takrat, ko ne čutite nobenih bolečin, morate poskrbeti za gibanje. Bolečine v križu in hrbtu lahko zmanjšate tudi tako, da poskrbite za manjšo telesno težo. Gibanje ni dovolj, treba mu je dodati še ustrezno prehrano. Lažji ko boste, lažje vas bo vaša hrbtenica držala pokonci, poleg tega pa se boste tudi bolje počutili in z večjim veseljem telovadili.

dvigovanje nog
Dvigovanje nog.
Današnje vaje smo našli na spletni strani hrbtenica.tag.si, kjer si lahko preberete tudi druge nasvete za boljšo držo. Priporočamo vam, da za današnjo 15-minutno vadbo naredite vse vaje na fotografijah. Pod vsako fotografijo smo dodali povezavo do navodil, kako vajo pravilno izvajati.
tibetanski most
Tibetanski most.

Ne pozabite, da je gibanje fajn, s telovadbo pa nadaljujemo jutri!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...